Poradna Vína


Autor: | Vloženo: 10.02.2016 000 23:55 | Témata: Poradna Vína

Jak vybírát vína k archivaci

  • Radomir

    Radomir

    7. března 2016 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    http://blog.vinodoc.cz...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    11. února 2016

    Dobrý den,

    dnes se uvádí, že přibližně 80% z celkové produkce vína jsou vína, která by se měla vypít do 3 let. Předpokládám, že Vám se jedná o vína určená pro delší archivaci, vína, která na lahvi nazrají.

    U bílých vín bych vsadil na jistotu v podobě vín z odrůdy Ryzlink rýnský. Vždy si ale vybírejte opravdu kvalitní Ryzlinky, vyšší nebo nejvyšší řady daného vinařství. Budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale výsledný efekt bude stát za to. Doporučil bych, zaměřit se na německé Ryzlinky, např. z oblastí Mosela, Pfalz, Nahe, Rheingau nebo Rheinhessen. Nejkvalitnější rakouské Ryzlinky jsou pro archivaci vhodné také. Ryzlink vhodný k archivaci můžete samozřejmě najít i na Moravě. Řádově se můžeme bavit o cenách začínajících na cca 300Kč. Samozřejmě i jiné bílé odrůdy jsou vhodné k archivaci, ale má osobní preference je Ryzlink rýnský.

    U červených vín bude možností daleko více a cenový rozptyl bude také podstatně větší. Z Francie si můžete dát archivovat např. kvalitní vína z Bordeaux, z Burgundska nebo ze severní Rhony. Řádově se ale již budeme většinou bavit v řádu tisíců za lahev. Z Itálie jsou vhodná např. Barola, Brunella. Ve srovnání s Francií by to mělo být cenově přijatelnější. Cenově dostupná vína vhodná pro archivaci najdeme ve Španělsku. Zejména kvalitní vína z oblastí Rioja, Ribera del Duero a Priorat jsou pro archivaci vhodná a cenově dostupná.

    Výše uvedený výběr neberte prosím dogmaticky, vín vhodných pro archivaci i vhodných vinařských oblastí je daleko více. Uvedl jsem pouze určité své tipy a zmínil typická vína a regiony. Na závěr ještě doporučení.

    V případě vyšší investice do vín doporučuji obrátit se na odborníka.
    Pro zakoupená vína je důležité zajistit vhodné podmínky pro skladování.

    Vína pro archivaci najdete i na našich stránkách wine-bar.cz

    Petr Mikeska, Wine-bar.cz
    tel.: 777324075
    [email protected]
    Certifikovaný sommeliér
    Certifikovaný degustátor dle ČSN ISO 8586-2
    WSET Advanced

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.